Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Les mer om personvern for detaljer.
Skal du ha eksamen i medikamentregning? Start her →

Tips til eksamen i medikamentregning

Prøven i medikamentregning eller legemiddelregning er det greit å bli ferdig med - så du får tid til å konsentrere deg om de andre fagene. Men vanskelighetsgraden er høy, for du må være veldig nøyaktig. Det er ikke så rart når man skal regne på noe så viktig som medikamenter. Vi har samlet de beste tipsene slik at du består eksamen!

Hjelpemidler til eksamen i medikamentregning

Er du stødig på hvor mye du må gange mikrogram med for å få milligram? Det er nemlig stor forskjell på de to. Og hvordan var egentlig reglene om avrunding? På eksamen må du vise at du har full kontroll på alle detaljene. Men selv om eksamen er bestått er ikke jobben over. For som sykepleier skal du hver eneste dag sørge for at pasientene får riktig dose, mengde og styrke. Det er et stort ansvar.

Les også: Er du klar for eksamen i legemiddelregning?

Vi har bedt både studenter som har strøket og studenter som har bestått fortelle oss sine beste tips for å bestå eksamen, og være best mulig rustet til livet som sykepleier!

Her er våre tips for å bestå eksamen i legemiddelregning

1. Sorter opplysningene

Når du har lest oppgaven, bør du skrive ned all informasjon du har. Du bør også skrive ned hva du skal frem til. Det kan du gjerne kalle x. Hos Øvingsoppgaver.no prøver vi å sette deg litt ut ved å av og til gi deg flere opplysninger enn du trenger. Da får du virkelig testet deg selv!

2. Husk benevnelsene

Benevnelsene bør følge deg gjennom hele utregningen. Det er både en måte å sikre at du bruker tallene riktig, men også en måte å kontrollere svaret på. For om oppgaven spør etter dose, har du nok regnet feil om svaret du får kommer i mg/ml.

3. Lær deg avrundingsreglene

Noen ganger vil oppgaven be deg svare med et gitt antall desimaler. Andre ganger bør du selv forstå at du skal runde av. Dråper må avrundes til hele tall. Miksturer avrundes som regel til én desimal, men til barn brukes ofte to eller tre. Sjekk hva oppgaven spør etter.

Les også: Hvordan fortynne et legemiddel?

For eksempel kan 1,5 + 1,5 bli både 3 og 4. 1,5 + 1,5 = 3, men runder du av, blir oppgaven egentlig 2 + 2, som gir 4. Så for tidlig avrunding kan gi store forskjeller senere i utregningen.

4. Svar på spørsmålet

Når du har gjort en lang utregning og funnet det du tror er riktig svar er det viktig å lese oppgaven en gang til. Har du en løsning som svarer på oppgaven? Skal svaret oppgis i desimaltimer eller timer og minutter? Selv om du har gjort en god jobb med utregningen kan det hende oppgaven egentlig spurte etter noe annet enn det du trodde.

Les også: Slik forbereder du deg til eksamen i medikamentregning

Les spørsmålet i oppgaven og les svaret ditt. De bør henge sammen som en dialog. Hvor mange mg skal pasienten ha? Pasienten skal ha 6 mg.

5. Regn over svaret

Tenk deg at du har funnet svaret, som vi tidligere har kalt x. Kan du regne oppgaven på en annen måte, og tenke deg at en av de andre variablene er x? Får du fremdeles et svar som passer? Hvis ikke har du nok regnet feil i utgangspunktet.

[Si=5|Skal du øve til eksamen?|Start her!]

6. Mengdetrening hjelper

Regn oppgaver - mange oppgaver! Hos Øvingsoppgaver.no får du oppgaver med tilfeldige variabler som gjør at ingen oppgave er lik. Da får du drillet deg i tankegangen som gjør at du løser oppgaver lett som bare det. Vi har de samme oppgavene som du finner på eksamen, men vi utfordrer deg både med formuleringer og ordvalg.

Les også: Medikamentregning: Regning med tid

Derfor tør vi påstå at greier du oppgavene hos oss, så har du et veldig godt utgangspunkt for eksamen!

7. Be om hjelp hvis det er noe du ikke forstår

En ting som er fint med Øvingsoppgaver.no er at du får med forklaringer gratis til alle oppgavene. Men vi har full forståelse dersom du likevel synes noe er vanskelig. Ikke noe problem! Spør oss på chatten eller på epost, og vi skal hjelpe deg videre.

Les også: Tips til deg som er ny sykepleierstudent

Det er ikke sikkert du får svaret (for det lærer du ingen ting av) men du kan få hintene som gjør at du greier oppgaven.

8. Bruk hodet

En dråpe kan aldri deles i to. Og det er kanskje heller ikke slik at en pasient skal ha 45 inhalasjoner i døgnet. Så lag deg enkle bilder i hodet av hvordan situasjonen ville sett ut i virkeligheten. Er det et realistisk svar du kommer frem til?

Masse lykke til med eksamen!

Les også:Skal du ha eksamen i medikamentregning? Start her

Les mer

En sykepleier som peker på en klokke

Medikamentregning: Regning med tid

Se trinn for trinn hvor du regner med tid og legemidler, på tvers av døgn, dosering og varighet.

En digital fremstilling av overflaten til et mennske

Her finner du nomogram

Last ned gratis nonomgram til beregning av kroppsareal i oppgaver på eksamen i medikamentregning her.