Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Les mer om personvern for detaljer.
Skal du ha eksamen i medikamentregning? Start her →

Regler for avrunding

Skal du ha eksamen i legemiddelregning er det viktig å være trygg på reglene for avrunding. Ingen ting er som å gjennomføre en god regneoperasjon, og sitte igjen med et svar som du avrunder feil. Her er oversikten over regler for avrunding ved eksamen i medikamentregning.

En lege eller sykepleier beregner medikamenter

Å regne med legemidler er mer enn tall, formler og regnetegn (pluss, minus osv). Det er også kunnskap om hvordan legemidlene fungerer og hva som kjennetegner pasienten som legemidlene er forordnet til. 

Når skal man ikke runde av tall?

Når man regner med legemidler skal man i utgangspunktet ikke endre på tallene. Å avrunde er en endring, og en endring kan ha stor betydning for pasienten det gjelder. En dose er ordinert og sykepleieren skal gi pasienten den dosen som er ordinert.

Men noen ganger vil man få problemer, for resultatet av regneoperasjonene du gjør er at du får veldig mange desimaler - kanskje uendelig mange. Og hvor viktig er det egentlig om pasienten skal ha 1,6666666 eller 1,667 mg av et medikament? 

Les også: Kjenner du begrepene?

Dersom du sitter igjen med uendelig mange desimaler, er det viktig å runde av; på riktig sted i regneoperasjonen. Dersom du ikke har uendelig mange desimaler, må du unngå å runde av underveis i utregningen, og heller avrunde om nødvendig til slutt i utregningen. 

Når må man avrunde?

I to tilfeller er det viktig at du runder av. Det første eksempelet er når du ser et uendelig tall på kalkulatoren, for eksempel 2,7777777... Da må du runde av, slik at du får en mengde det er mulig for deg å praktisk måle opp og gi pasienten. En standard kalkulator har gjerne plass til 10 sifre, så om ikke du avrunder selv, gjør kalkulatoren det dersom desimalene blir mange nok. 

Hvilken sang foretrekker du til HLR-kompresjoner?

Stayin' Alive (Bee Gees)

Stayin' Alive (Bee Gees)27%

En og to og tre indianere (Rolf Just Nilsen)

En og to og tre indianere (Rolf Just Nilsen)25%

Highway to Hell (AC/DC)

Highway to Hell (AC/DC)11%

Dancing Queen (ABBA)

Dancing Queen (ABBA)27%

Man in the Mirror (Michael Jackson)

Man in the Mirror (Michael Jackson)9%

Totalt: 117 svar

Det er også noen legemidler som må rundes av, fordi det er umulig å gi en dose legemiddel med desimaler, selv om du avrunder til bare én eller to desimaler. Det viktigste eksemplet her er dråper; man kan ikke gi en pasient 1,4 dråper. Enten må man gi én dråpe eller så må man gi to dråper. Dråper rundes derfor av til et helt tall. Om du går opp eller ned fra 1,5 avhenger blant annet av pasienten og det aktuelle legemidlet. 

Hvordan runder man av?

Her er reglene vi følger i oppgavene hos oss, og som du antakelig også vil møte på eksamen:

  • Avrund skjer helst til slutt, og ikke underveis i utregningen
  • Svar under 1 avrundes til 3 desimaler.
  • Svar mellom 1 og 20 avrundes til 2 desimaler (altså 2 ... 19)
  • Svar fra 20 til 199 avrundes til 1 desimal (altså 20 ... 199)
  • Svar over 200 avrundes hvis det er naturlig.
  • Svar med dråper avrundes til nærmeste hele tall. 

Det er kun det endelige svaret som skal avrundes. Hvis du likevel må avrunde underveis i oppgaven (for eksempel om det er uendelig mange desimaler), skal du beholde så mange desimaler som mulig. 

Når du avrunder tall i praksis, må du gjøre vurderinger rundt avrunding basert på flere forhold enn bare hvor mye som er ordinert.Les også:Skal du ha eksamen i medikamentregning? Start her

Les mer

Et stetoskop henger rundt halsen til en sykepleier eller lege

Tips til deg som er ny sykepleierstudent

I disse dager begynner flere tusen studenter på reisen mot å bli sykepleierstudent. Les våre beste råd for deg som nå skal begynne å studere!

En student er på et bibliotek

Er du klar for eksamen i legemiddelregning?

Vi hjelper deg med forberedelsene til årets eksamen i medikamentregning!