Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Les mer om personvern for detaljer.

Medikamentregning: Disse feilene må du unngå

Eksamen i medikamentregning er det dessverre mange som stryker på. Det kan du bruke til din fordel! Sjekk her hva som har gjort at studenter før deg har strøket, og unngå å gå i de samme fellene selv!

En frustrert sykepleierstudent øver til eksamen i medikamentregning

Mange gruer seg til eksamen i medikamentregning. Den må bestås for å kunne fullføre sykepleierstudiet, og man har ikke ubegrenset antall forsøk.

I tillegg må alle oppgavene løses helt riktig, med formel, benevning og svar. 

For noen gjør dette at man er nervøs før eksamen. Eksamen virker som et bratt fjell, der man ramler ned til start om man tråkker feil.

Den følelsen forstår vi godt! Men det finnes også noen fordeler ved at mange har strøket på eksamen. Det gir oss nemlig god informasjon om hva vi bør være spesielt oppmerksom på. Det er mange som har gått i fellene før oss. Det kan vi lære av. 

Dette er feilene du vil unngå for å bestå

Her har vi samlet de viktigste tingene du må unngå på eksamen: 

1. Avrunding

Normalt avrunder du til tre desimaler. Men du må avrunde dråper til en hel dråpe. Ofte avrundes dråper til barn nedover, mens dråper til voksne avrundes oppover.

Husk at oppgaven kan be deg avrunde til et annet antall desimaler. Og er siste desimal null, så kan det strykes. 

2. Les oppgaven nøye

Når du har regnet deg frem til et svar, så sett svaret inn i oppgaveteksten. Om oppgaven spør om antall inhalasjoner i løpet av et døgn, og du finner ut at svaret er 4, så kan du se om følgende setning gir mening: Antall inhalasjoner i løpet av et døgn er 4.

Om det ikke gir mening, så er det noe muffens i det du har gjort. For hva er det oppgaven egentlig spør om?

3. Omgjøring av formel

Det er mange formler du garantert får bruk for på eksamen. En av dem er DSM-trekanten, populært kalt Dame Søker Mann. D = S * M, men hvis du har S og D, og skal finne M, hvordan skal formelen se ut da?

4. Riktige benevninger

Hvis oppgaven består av mg og ml, så er det ikke utenkelig at svaret vil bli mg/ml. Jo flere oppgaver du har løst, jo lettere er det å forstå hva slags benevning det er naturlig at svaret har. 

Husk å ha med deg benevningen gjennom hele oppgaven. Da er det lettere å unngå feil! 

Bonustips

Her er noen kjappe tips for deg som har tenkt til å bestå:

  • Mengdetrening: Bruk oppgavene våre i [S|48|grunnleggende regning] og [S|14|medikamentregning] flittig.
  • Diskuter med andre: Snakk gjerne med oss på chatten. Vi elsker å snakke om medikamentregning!
  • Ha fagkunnskap: Forstå begrepene, les om legemidlene, få kunnskap om det du regner på. 
  • Forstå feilene du gjør: Lag gjerne en logg der du noterer hvilke utfordringer du har i de forskjellige oppgavene. Da kan du jobbe målrettet med det som er vanskelig. 

Vi krysser fingrene for at du kommer litt på vei ved hjelp av tipsene våre. Ta gjerne kontakt på chat eller epost om du har kommentarer eller spørsmål!