Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Les mer om personvern for detaljer.

Kjenner du begrepene?

Som sykepleier eller helsearbeider skal du kjenne til mange begreper. Her har vi samlet noen av dem. Kjenner du alle?

Tre sykepleierstudenter diskuterer ord og uttrykk til eksamen

Når man jobber med helse er det viktig at man forstår det man skal snakke om. Dersom du skal snakke med en annen sykepleier eller en lege om en pasient, så må dere være enige om hva ordene betyr. 

Derfor har man begreper og terminologi som kanskje ikke betyr så mye for andre, men som er veldig presise for dem som vet hva de betyr.

Her har vi samlet listen over noen vanlige begreper:

Fortynning: Å fortynne noe betyr å oppløse et virkestoff i en fortynningsvæske. 

Intraartikulært: Når et legemiddel skal administreres intraartikulært, betyr det at det skal i et ledd.

Intradermalt: Når et legemiddel skal administreres intradermalt, betyr det at det skal rett under huden. Det minner litt om ordet dermatologi, eller ordet som brukes når noe er testet på hud: Dermatologisk testet.

Intraarterielt: Når et legemiddel skal administreres intraarterielt, betyr det at det skal i en arterie. En arterie er en blodåre som fører blod fra hjertet ut i kroppen. En blodåre som fører blod tilbake til hjertet, kalles vene.

Intrakardialt: Når et legemiddel skal administreres intrakardialt, betyr det at det skal i hjertet. Det er noe en kardiolog - hjertespesialist - er god på.

Intratekalt: Når et legemiddel skal administreres intratekalt, betyr det at det skal i sentralnervesystemets cerebrospinalvæske.

Subkutant: Når et legemiddel skal administreres subkutant, betyr det at det skal under huden. Det minner om å administrere noe intradermalt, altså rett under huden.

Suppositorier: Suppositorier er det samme som stikkpiller. Stikkpiller som skal i skjeden kan kalles vagitorier.